28 Mart 2013 Perşembe

Bademin Faydaları


Yazılarımızda badem yağının faydaları ve kullanımından bahsetmiştik. Peki badem yağının elde edildiği bademler bize ne gibi yararlar sağlamaktadır, bu yazımızda da onlara değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Badem

Bademin Faydaları
Gülgiller familyasından ağaç biçiminde olan badem hem pahalı hem de yağına kadar kullanılan çok yararlı bir bitkisel kaynaktır. Anayurdu Batı Asya, en sık yetiştirildiği yer ise Akdeniz bölgesidir. Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Şeftali ağacına benzeyen ama daha uzun ömürlü ve daha boylu olan badem ağacı, 50-100 yıl kadar yaşar ve 6-12 m’ye kadar boylara ulaşabilir. Badem ağacının ömrü , yaprak yoğunluğundan yapısına kadar bir çok etkene göre değişmektedir. Yaygın ya da dik dalları; ince uzun, kenarları dişli, oval biçimli yeşil yaprakları vardır. İlkbahar başlarında açan çiçekleri, genelde beyaz, nadiren açık pembe renkli olur. Badem ağacı çiçekliyken önce beyaz, sonra açık pembe renkli görünür ve daha sonra yapraklanarak rengi yeşile döner. Yeşil renk olan yaprakları uzun ve ince yapılıdır. Yapraklarından önce açan çiçekleri ise pembe ve beyaz renklidir.

Bademin Besin Değerleri


100 gram bademin besin değerleridir.

Kalori (kcal)
575
Toplam yağ
49 g      
Trans yağ
0 g         
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
1 mg     
Potasyum
705 mg
Karbonhidrat
22 g      
Diyet Lifi
12 g      
Şeker
3,9 g     
Protein
21 g      
A Vitamini
1 IU      
Kalsiyum
264 mg
Demir  
3,7 mg
B6 Vitamini
0,1 mg
Magnezyum     
268 mg



Badem Kullanımı


Tatlı ve acı badem farklı farklı alanlarda kullanılmaktadır. Tatlı badem kurutularak çerez olarak yenildiği, şurubu yapıldığı gibi tatlıcılık, şekercilik ve çikolatacılıkta da kullanılır. Ayrıca badem içinden çıkarılan badem yağı da kozmetik ve parfüm endüstrilerinde kullanılmaktadır. Badem yağı ayrıca endüstride kullanılmaktadır.İçeriğinde bulunan yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutar, ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir.Badem, bedenin kolesterol düzeyini indirgemeye yardımcı olur. Badem yağı cilt bakımında ve saç bakımında kullanılmaktadır.

Badem Faydaları 

Bademlerin, yararlı tekli doymamış yağların yüksek konsantrasyonu sayesinde, kalp sağlığını koruma yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi önemli sağlık yararları vardır. Dolaşımını artırır, kemikleri güçlendirir, cildi korur, sindirime yardımcı olur ve kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olurlar. Onlar da bilişsel performansı artırmaya ve vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcıdır. 

Antioksidan ve E Vitamini Zengin

Vücudunuzun,  sistemlerin alkaliliği dahil olmak üzere genel sağlığa katkıda bulunan birçok bileşeni vardır. Bademler, alkali maddelerin büyük kaynaklarıdır ve bunun, bağışıklık sisteminin gücünün yanı sıra, hastalıkların ve çeşitli sağlık durumlarının üstünü örtme yeteneğini arttırdığı bilinmektedir.
Bademlerin alkali seviyelere katkısı ile birlikte, güçlü bir antioksidan olan E vitamini içeriği de yüksektir. Vücuttaki tüm zararlı serbest radikalleri araştırır ve kronik hastalıkları teşvik ettiği ve vücut organları için tehlikeli olabileceği için onları ortadan kaldırır.
Bademlerde bulunan E vitamini gibi antioksidanlar, kanser ve kalp hastalıkları dahil olmak üzere tüm ana hastalıkları etkiler. Araştırmalar  , aslında yüksek E vitamini tüketen kişilerin aslında kalp hastalıklarına yakalanma olasılığının% 30-40 daha az olduğunu göstermiştir.

Kan Şekeri Düzeylerini Kontrol Et

Göre araştırma , badem da yemeklerden sonra glikoz ve insülin seviyelerinde gerici artış azaltmaya yardımcı olur.   Glikozun emilimini ve işlenmesini düzenlemeye yardımcı olurlar, tüm süreci daha pürüzsüz hale getirirler ve daha güvenlidirler.

Kan Basıncını Düzenler

Bir araştırma , bademlerde bulunan potasyum ve sodyumun tansiyonu düzenlemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Diğer besinler de vücudun temel ihtiyaçlar açısından dengeli olmasını sağlar, bu da birçok eksikliğin önlenmesine katkılı olabilir. Dengeli vitaminler ve mineraller sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir, ancak bazı unsurlar ihmal edilirse, tüm vücut etkilenir, bu durum kaygı, stres ve artan kan basıncı ile sonuçlanır. Protein kaynağı BP etkisinde önemli bir faktördür; hayvansal veya bitkisel proteinlerden daha az etkili olan hayvansal protein, özellikle badem yardımcı olur.

Kolesterol Seviyesini Düzenler

Düzenli badem tüketimi yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin yani HDL kolesterol düzeylerinin artmasına yardımcı olur ve düşük yoğunluklu lipoproteinleri yani LDL kolesterol seviyelerini azaltır. Bademler HDL ‐ C korurken , HDL ‐ C, LDL ‐ C ve merkezi adipozite, kardiyometabolik disfonksiyon için önemli risk faktörleri azaltıldı konsantrasyonlar sağlar.  Bu denge sağlıklı bir kolesterol seviyesi için hayati önem taşır ve LDL kolesterolünde azalma her zaman iyi bir şeydir.

Kilo kaybı

Kilo vermeye çalışıyorsanız, şekersiz badem sütü kullanılabilir. Bademlerde bulunan tekli doymamış yağ, iştahı tatmin eder ve aşırı yemeyi önler. Bademdeki diyet lifi, sadece az miktarda yemeye rağmen, tam hissetme hissine katkıda bulunur. Çalışmalar, badem zengini, düşük kalorili bir diyetin, obez insanların aşırı kilo vermelerine yardımcı olmaları için iyi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışmalar  , düzenli olarak onları tüketen insanların (haftada en az iki kez), bademleri nadiren ya da hiç tüketmeyen ve kilo dalgalanmalarından muzdarip olanlardan ziyade ideal kilolarında kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Kanseri önlemek

Gıdaların kolondaki hareketini iyileştirir, böylece birikme ve sonraki kolon kanserini önler.Yüksek lifli diyetler ve azalan kolon kanseri riski arasındaki bağlantı üzerine kapsamlı araştırmalar yapmıştır.Yyer fıstığı, ceviz ve badem tüketiminin meme kanseri gelişimine olan koruyucu etkisini ortaya koymaktadır.  Çalışmanın sonuçlarına göre,  bademler meme kanseri riskini 2-3 kat azaltır.

Kalp hastalıkları önlemek

Bademlerde bulunan tekli doymamış yağlar, protein ve potasyum, kalp sağlığının korunmasında etkilidir. E vitamini etkili bir antioksidandır ve kalp hastalıklarının riskini azaltırken, içlerinde magnezyum bulunması kalp krizlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir .Arterlere zarar veren inflamasyona neden olan C-reaktif proteinlerin (CRP) varlığını ve etkisini azaltmaya yardımcı olurlar. Onlar da büyük bir folik asit kaynağıdır. Bu nedenle, homosistein seviyesini azaltmaya yardımcı arterlerde yağlı plak birikimini neden olur.
Ayrıca, badem cildindeki flavonoidler, arter duvarı hasarına karşı güçlü bir kalkan oluşturmak için E vitamini ile birleşir.  Uzmanlar tarafından yapılan bir  araştırma , kısa süreli bademce zenginleştirilmiş bir diyetin, oksidatif stres belirteçleri üzerinde herhangi bir etkisi olmaksızın 20 ile 70 yaşlarındaki asemptomatik sağlıklı erkeklerde vasküler fonksiyonları iyileştirebileceğini ileri sürmektedir.

Beyin sağlığını artırmak

Badem insan beyninin gelişimine ve sağlığına yardımcı olan birçok besin maddesinin zengin bir kaynağıdır. Daha yüksek bir entelektüel seviyeye bağlandılar ve uzun süredir büyüyen çocuklar için önemli bir gıda maddesi olarak kabul ediliyorlar.
Bu kuru meyveler, beyin aktivitesini arttırdığı ve yeni nöral yollara ve Alzheimer hastalığının azalmış bir şekilde ortaya çıkmasına neden olduğu gösterilen iki hayati beyin besini, riboflavin ve L-karnitin içerir. Çalışmalar bademin yanı sıra badem yağının, sinir sisteminin genel sağlığı ve işleyişi için besleyici olduğunu göstermiştir. Birçok anne her sabah çocuklarına suyla ıslatılmış badem verir. İki veya üç tane tohum yeterlidir ve eğer besinlerin çoğunluğu içinde tutulmadığı için alerjik reaksiyonlara neden olursa dış tabakayı da çıkarabilirsiniz.

Kemik Sağlığını Geliştirir

Badem pek çok vitamin ve mineralin fantastik bir kaynağıdır ve fosfor kesinlikle bunlar arasında sayılır! Fosfor, kemiklerin ve dişlerin dayanıklılığı ve dayanıklılığı üzerinde önemli bir etkiye sahipken, aynı zamanda osteoporoz gibi yaşa bağlı hastalıkların başlamasının da önlenmesine katkı sağlayabilir.

Cilt bakımı

Bademlerin cilt sağlığı ile ilgili yararları iyi bilinir ve yeni doğan bebekler için sıklıkla badem yağı masajları önerilir. Badem sütü de, cilt derisini iyileştirmek için iyi bilinen ünlerinden dolayı bazı sabunlara eklenir.  Araştırma  ayrıca el dermatiti ve diğer cilt hastalıkları vakalarında badem yağlarının yararları ile ilgilidir.

Enflamasyonu Azaltır

Birçok insan “yağ” kelimesinin olumsuz bir şey olduğunu düşünür, fakat aslında, bazı yağ asitleri esastır ve genel sağlık için çok yararlı olabilir. Vücut kendi yağ asitlerini oluşturamaz, bu yüzden onları diyet kaynaklarından elde etmemiz gerekir.
Hem linoleik hem de linolenik asitler olmak üzere iki çok önemli yağ asidine sahiptirler. Bu yağ asitleri, vücudun her yerinde iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, ki bu da birçok insanın maruz kaldığı genel bir durumdur. Yağ asitleri ayrıca LDL kolesterol düzeylerini azaltmaya yardımcı olur ve sağlıklı cilt ve saçları destekler! Sonuç olarak, bu fındıklar güçlü ve sağlıklı bir yumruk atıyor.

Enerji Üretimini Artırır

Bademlerde manganez, bakır ve riboflavin varlığı, enerji üretimine ve metabolik hıza yardımcı olur.Yapılan bir araştırma , eğer hareket halindeyseniz, bir avuç badem, sizi kalori veya yağ ile doldurmadan gün boyunca enerjik kılar demektedir. Badem, yeni doğan bebeklerde doğum kusurlarının görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olan folik asit içerir. Aynı zamanda sağlıklı hücre büyümesini ve doku oluşumunu uyarır.

Kabızlığı Önler

Bademler lif açısından zengindir ve diğer lif bakımından zengin gıdaların çoğu gibi, bademler kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, sindirim sürecini hızlandırmak ve besinin faydalı etkilerini hızlandırmak için badem yerken önemli miktarda su içmek önemlidir.  Aşırı miktarda yemeye bile gerek yoktur, 4 veya 5 bademdeki lif miktarı sindirim ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmak için yeterlidir.





Aşağıdaki yazılarımıza badem yağı hakkında bilgi edinmek adına bakabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder