26 Kasım 2012 Pazartesi

Badem Yağı


Badem yağı sağlık açısından ve kozmetik açıdan en çok kullanılan yağlardan bir tanesidir. Bizlerde bu yazımızda sizlere badem yağı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra acı ve tatlı badem yağı farkını da aktaracağız. Bu sayede badem yağı faydaları ve kullanımı için gerekli bilgileri elde ederken ön bilgiye sahip olacaksınız. İyi okumalar dileriz. 


Badem Yağı

Dünyanın en çok kullanılan yağlarından birisi olan badem yağı oldukça iyi bir bakım yağdır. Bademin işlenmesinden elde edilir. Badem yağının elde edildiği badem ağacı, gülgiller familyasında bulunan bir ağaç türünün, yenebilen meyvesidir. Bulunduğu familyanın diğer üyelerinin aksine badem tatlı ve etli bir dış çevre yerine bir örtü ile kaplıdır, içinde ser bir kabul ve kabuğun içinde yenilebilen çekirdek kısmı bulunur.Badem ağacı güneybatı Asya’ya özgü, boyu 4-9 metre’ye ulaşabilen, mızraksı yaprakları olan ve 5 taç beyaz veya açık pembe yaprakları olan küçük bir ağaç türüdür. Yabani hali ilk olarak Akdeniz bölgelerinde yetişmiştir. Kültüre alınmış şekilde kuzey bölgelerde de yetiştirilebilir. Badem Yunanistan, İran, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, Suriye, Türkiye ve ABD ana üreticilerindendir.

Badem yağı, badem çekirdeğinin soğuk pres yöntemi ile sıkılmasından elde edilir, soluk sarı renkli, hafif kokulu ve ceviz tadında bir sabit yağdır. Badem yağı kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini giderir. Ayrıca badem yağı saç besleyici olup, saç dökülmesini önler. Kabızlık giderici özelliği sahiptir. Antioksidan e vitamini yönünden oldukça zengin olan badem yağı bu özelliği ile yaşlılık etkilerinden ve pek çok hastalıktan koruyucudur. Bunların yanında badem yağı hamilelik sırasında karın bölgesine uygulandığında, doğum sonrası çatlakların oluşmasını engellediği bilinmektedir.



Acı Badem Yağı mı ? Tatlı Badem Yağı mı ?


Badem yağ olarak acı badem yağı ve tatlı badem yağı olarak ikiye ayrılır. Dünyada en çok kullanılan yağ tatlı badem yağıdır. Tatlı badem yağı, çok önemli bir e vitamini kaynağıdır. Ayrıca Badem yağının yapısında kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, potasyum ve çinko bulunmaktadır.

Tatlı bademler ya soğuk preslenmiş ya da soğuk sabit bir yağda preslenmişlerdir. Her iki yöntem mekanik basınç kullanılarak yapılır. Bununla birlikte, soğuk presler, besin maddelerinin korunmasına yardımcı olan daha düşük bir sıcaklıkta yapılır.  Tatlı bademin sabit yağı çok hafif bir kokuya sahip orta hafif bir yağdır. Mineraller, vitaminler ve proteinlerdeki zenginliği nedeniyle bir masaj yağı, bir kayganlaştırıcı veya nemlendirici olarak iyi çalışır. Bu harika bir taşıyıcı yağ ve tüm cilt tipleri içindir.

Acı bademler, bitkiden uçucu bir yağ oluşturmak için damıtılır. Uçucu yağlar genellikle koku için kullanılır. Bu, güzel bir fındık kokusuna sahip olmak istediğiniz sabun veya diğer ev yapımı ürünleri koklamak için iyi çalışır. Acı bademler, muhtemelen zehirli hale getiren siyanür, benzaldehid ve amigdalin ihtiva etme potansiyeline sahiptir. Acı badem yağı kullanırken, gıda sınıfı bir ürün olduğundan ve tamamen güvenli olduğundan emin olun.

Umarım bu iki tür badem yağı arasındaki farkları anlamanıza yardımcı olmuştur. Kısacası besinlerin faydalarını istiyorsanız tatlı badem yağı kullanın. Ancak, eğer fındık kokusu arıyorsanız, acı badem yağını kullanmanız gerekir. Hangisini seçerseniz seçin, bu harika yağların tadını çıkarın ve deneyimleyin. Ne kadar harika şeyler yaratabileceğini asla bilemezsin.

Yağ asit oranları şu şekildedir.

Yağ Asidi
 Oran
Oleik
% 68
Linoleik
% 25
Palmitik
% 4
Stearik
% 1
Linolenik
%1
Palmitoleik
%1



Badem yağının faydaları ve kullanımına ilişkin bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder