11 Nisan 2019 Perşembe

Argan Yağı ile Cilt Bakımı

Genellikle 'sıvı altın' olarak adlandırılan argan yağı, Fas'a özgü olan argan ağacının çekirdeklerinden elde edilen organik bir üründür. Yağ asitleri ve E vitamini de dahil olmak üzere faydalı besinler açısından son derece zengin olan bu yağımız cilt, saç bakımında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yazımızda da argan yağının cilt üzerine faydalarını ve nasıl kullanıldığını aktaracağız.

Argan Yağı ile Cilde Kullanımı

 Argan yağının cilt için faydaları

Argan yağı, Fas'a özgü argan ağaçlarında yetişen tanelerden yapılır. Çoğu zaman sağlık yararları sağlamak için doğrudan topikal olarak (doğrudan cilde) uygulanabilen veya alınabilen saf yağ olarak satılır.  Argan yağının doğal olarak alınması önemlidir ve aşağıdaki şekillerde kullanılır. 

  • Argan yağı doğrudan etkilenen bölgeye günde en az iki kez uygulayın. Bunu, en iyi sonuçları elde etmek için çatlak işaretleri görebileceğinizi veya görmeye başladığınızı düşündüğünüzde uygulama yapabilirsiniz. 
  • Nemlendirici olarak bir veya iki damla argan yağı alın ve sabah rutininize başlamadan önce tüm yüzünüze ve cildinize uygulayın. Bunu gece de yapın ve silmeden yatın. 
  • Nemlendirici toner olarak pamuklu bir ped üzerine bir damla argan yağı dökün ve bu karışımla yüzünüzü ve cildinize sürün. 
  • Dudaklarınızı hem nemlendirmek hem de ölü deriden arındırmak için kahverengi şekere biraz argan yağı ekleyin ve karışımınızı dudaklarınızla nazikçe temizleyin . Ya da yağı dudakların üzerine sürün ve bir süre nemlendirin ve yumuşatmasını sağlayın.
  • Serum olarak argan yağını genelde cilt serumlarına etklenmektedir ve  cilt bakım rutininize devam etmeden önce kullanılmaktadır. 
Peki bu yukarıdaki kullanımlar size ne gibi fayda sağlamaktadır. Aşağıda argan yağının cilde kullanım faydaları hakkında bilgi verilmektedir. 




Argan Yağının Cilt için Faydaları


Argan yağı geleneksel olarak cilt, saç ve tırnak sağlığını geliştirmek için hem topikal olarak hem de ağızdan kullanılmıştır. Cilt sağlığını artırmak için güçlü bir kombinasyon oluşturan çok sayıda farklı faydalı özellik ve vitamin içerir. Bu içerikleri ile aşağıdaki faydaları da cildinize sağlamaktadır. 

Güneş Koruması Olarak Argan Yağı


Faslı kadınlar uzun süredir ciltlerini güneşten korumak için argan yağı kullandılar ve argan yağındaki antioksidan aktivitenin, cildin güneşten kaynaklanan serbest radikal hasarına karşı korunmasına yardımcı olduğu da kanıtlanmış bir durumdur.  Bu, yanıkları ve bunun sonucunda hiperpigmentasyonu önlemede etkilidir. Uzun vadede bu, melanom dahil cilt kanseri gelişimine karşı önlem almanıza yardımcı olabilir . Argan yağı takviyelerini ağız yoluyla alabilir veya bu yararlar için yağı topikal olarak cildinize uygulayabilirsiniz.

Cilt Nemlendiricisi Olarak Argan Yağı 

Cilt Nemlendiricisi Olarak Argan Yağı

Argan yağı belki de en yaygın nemlendirici olarak kullanılır. Bu yüzden sıklıkla losyonlarda, sabunlarda ve saç kremlerinde bulunur. Nemlendirici bir etki için topikal olarak veya günlük takviyelerle ağızdan alınabilir. Bu, büyük ölçüde , ciltte suyun tutulmasını geliştirmeye yardımcı olabilecek, yağda çözünen bir antioksidan olan E vitamini bolluğundan dolayıdır. 

Cilt Sorunları için Argan Yağı 


Argan yağı, antioksidan ve antienflamatuar özellikler dahil olmak üzere çok sayıda iyileştirici özellik içerir. Her ikisi de, sedef hastalığı ve rosacea gibi bir dizi farklı enflamatuar cilt durumunun semptomlarını azaltmaya yardımcı olur .

En iyi sonuçları elde etmek için, saf argan yağı doğrudan sedef hastalığından etkilenen cilt lekelerine uygulayın. Rosacea en iyi oral takviyeler alarak tedavi edilebilir.

Sivilceler için Argan Yağı


Hormonal akne genellikle hormonların neden olduğu aşırı sebumun sonucudur. Argan yağı, ciltteki sebum miktarını etkili bir şekilde düzenleyen anti-sebum etkisine sahiptir . Bu, birkaç farklı akne tipini tedavi etmeye yardımcı olabilir ve daha yumuşak, daha sakin bir cilt oluşmasını sağlar .

Argan yağı uygulayın  veya argan yağı içeren yüz kremlerini doğrudan cildinize günde en az iki kez uygulayın. Dört hafta sonra sonuçları görmeye başlamalısınız.

Argan Yağı Cilt Enfeksiyonlarını İyileştirir


Argan yağının geleneksel kullanımlarından biri cilt enfeksiyonlarını tedavi etmektir. Argan yağı hem antibakteriyel hem de mantar öldürücü özelliklere sahiptir. Bu, hem bakteriyel hem de fungal cilt enfeksiyonlarının tedavisine ve önlenmesine yardımcı olma özelliğini verir.  Etkilenen bölgeye argan yağı topikal olarak günde en az iki kez uygulayın.

Argan Yağı Yara İyileşmesine Katkı Sağlar 


Antioksidanlar açıkça güçlü bir kuvvettir. Argan yağında bulunan antioksidanların ve E vitamininin güçlü kombinasyonu yaraların ve kesiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlamak için kullanılabilir . Vücudunuzdaki bu faydadan yararlanmak için düzenli olarak argan yağı takviyesi alabilirsiniz.

Argan Yağı Atopik Dermatiti Yatıştırır


Atopik dermatit , kaşıntılı, kırmızı deri gibi semptomları gösteren yaygın bir cilt hastalığıdır. Araştırmalar, argan yağının topikal olarak etkilenen bölgeye uygulanmasının semptomların tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. E Vitamini ve argan yağında bulunan doğal enflamatuar özellikler bu yatıştırıcı etkiye katkı sağlayabilir.  

Argan Yağı Yaşlanma Karşıtıdır ( Anti-Aging ) 


Argan yağı uzun süredir yaşlanma karşıtı bir tedavi olarak kullanılmıştır. Her ne kadar yalnızca anekdot kanıtlarla desteklense de, menopoz sonrası katılımcılarla yapılan son bir çalışma bu iddiayı destekleyebilmektedir. Araştırmacılar, oral ve kozmetik argan yağı kombinasyonunun cildin elastikiyetinde önemli bir artışa yol açtığını bulmuşlardır. Bu etkili bir yaşlanma karşıtı tedavi sağlamaktadır.   Bu faydaları doğrudan cilde argan yağı uygulayarak, düzenli olarak oral destek alarak veya her ikisini kullanarak elde edebilirsiniz.

Argan Yağı Cildin Yağlılığını Azaltır


Bazılarımız doğal olarak diğerlerinden daha fazla yağlı  cilde sahiptir. Sık sık çıkanlar, meydana gelebilecek yağlı parlaklıktan kurtulma yollarından giderler. Argan yağının sebum azaltıcı özellikleri sayesinde toplam sebumun azalmasına ve cildin yağlılığının azaltılmasına yardımcı olabilir. 

Argan Yağı  Çatlak  İzlerinizi Azaltır 


Çatlaklar özellikle hamilelik sırasında sık görülür, ancak herkes bunları yaşayabilir. Argan yağı içeren bir yağda su kreminin cilt elastikiyetini arttırdığı tespit edilmiştir. Bu, çatlakları erken önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı oldu.



Cilt bakımınız için aşağıdaki yazılarımız da farklı konularda destek sağlarken , farklı doğal yağ alternatiflerini de sizlere sunacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder