23 Ekim 2019 Çarşamba

Neden Zeytin Yağı ? Sağlık Faydaları Nelerdir ?

Neden Zeytin Yağı ? Sağlık Faydaları Nelerdir ?
Çoğu insan sızma zeytinyağının   sağlıklı olduğu konusunda hemfikirdir. Akdeniz diyetinin bir parçası olan bu geleneksel yağ, dünyanın en sağlıklı popülasyonlarının bazıları için bir besin kaynağı olmuştur. Araştırmalar, zeytin yağındaki yağ asitlerinin ve antioksidanların, düşük kalp hastalığı riski de dahil olmak üzere bazı güçlü sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir. Bu makale, sızma zeytinyağının neden en sağlıklı yağlardan biri olduğunu incelemektedir.

Zeytin Yağı Nedir? 


Zeytinyağı, zeytin ağacının meyveleri olan zeytinlerden preslenmiş yağdır.  Üretim süreci inanılmaz derecede basittir - zeytinyağı çıkarmak için soğuk presleme kullanılır.  Bununla birlikte, daha düşük kaliteli versiyonlar kimyasal maddeler kullanılarak elde edilebilir ya da diğer ucuz yağlarla seyreltilebilir. Bu genelde halkımız tarafından tercih edilmeyen zeytin yağıdır. Bu nedenle, doğru türde zeytinyağı satın almak çok önemlidir.  Sızma zeytinyağının en iyi çeşididir. Doğal yöntemler kullanılarak ekstrakte edilir. Saflık, tat ve koku gibi belirli duyusal nitelikler için standardize edilir.  Tamamen sızma olan zeytinyağının kendine has bir tadı vardır ve fenolik antioksidanlar bakımından zengindir, bu kadar faydalı olmasının ana nedenidir. Aynı zamanda, genellikle çözücüler ile özütlenen, ısı ile işlemden geçirilmiş veya soya fasulyesi veya kanola yağı gibi daha ucuz yağlarla seyreltilmiş rafine veya "hafif" zeytin yağları vardır. Bu nedenle, etiketi dikkatlice incelemek ve güvenilir bir satıcıdan satın almak önemlidir. Sızma sızma olarak etiketlenmiş yağ bile daha ucuz yağlar ile karıştırılmış olabilir.


Zeytin Yağı Faydaları ve İçeriği 


Gerçek sızma zeytinyağı% 100 doğaldır ve antioksidanlarda çok yüksektir.  Sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir.  Mütevazı E ve K vitaminlerini yanında bol miktarda yağ asidi içerir. Bir çorba kaşığı (13,5 gram) zeytinyağı aşağıdakileri içerir. 


  • Doymuş yağ: % 14
  • Tekli doymamış yağ: % 73 (çoğunlukla oleik asit)
  • E Vitamini: günlük değerin% 13'ü (DV)
  • K Vitamini: DV'nin% 7'si
Özellikle, sızma zeytinyağı, antioksidan içeriği bakımından son derece sağlıklıdır.  Antioksidanlar biyolojik olarak etkindir ve bazıları ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir. Yağın ana antioksidanları, LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyan bir madde olan anti-enflamatuar oleokana ve oleuropein içerir. 

Zeytin Yağının Sağlığa Faydası 


Kronik enflamasyonun kalp hastalığı, kanser, metabolik sendrom, diyabet ve artrit gibi birçok hastalığın önde gelen önleyici güçleri arasında olduğuna inanılmaktadır. Bazıları zeytinyağının iltihapla savaşma yeteneğinin sağlık üzerindeki birçok faydasının arkasında olduğunu iddia etmektedir. Zeytin yağındaki en belirgin yağ asidi olan oleik asidin, C-reaktif protein gibi inflamatuar belirteçleri azalttığı bulunmuştur.  Bununla birlikte, yağın başlıca anti-enflamatuar etkileri , popüler bir anti-enflamatuar ilaç olan ibuprofen gibi çalıştığı gösterilmiş olan başlıca oleocanthal antioksidanlarından kaynaklanıyor gibi görünmektedir . 

Zeytin Yağının Kalbe Faydaları 


Kalp hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki en yaygın ölüm nedenleri arasındadır. Birçok gözlemsel çalışma, bu hastalıklardan ölümlerin dünyanın belli bölgelerinde, özellikle de Akdeniz çevresindeki ülkelerde düşük olduğunu göstermektedir.   Akdeniz diyeti üzerine yapılan çalışmalar kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir  çalışmada, kalp krizi, felç ve ölüm oranlarını% 30 azalttığı gösterilmektedir. Sızma zeytinyağı sayısız mekanizma ile kalp hastalıklarına karşı korur.


  • Enflamasyonu azaltmak: Zeytinyağı, kalp hastalığının kilit bir faktörü olan enflamasyona karşı korur. 
  • LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu azaltır: Yağ, LDL partiküllerini oksidatif hasardan korur, bu kalp hastalığının gelişmesinde kilit bir faktördür. 
  • Kan damarı sağlığını iyileştirir: Zeytinyağı, kan damarlarının astarı olan endotelin işlevini iyileştirir. 
  • Kanın pıhtılaşmasını yönetmeye yardımcı olur: Bazı araştırmalar, zeytinyağının, kalp krizi ve felçlerinin kilit bir özelliği olan istenmeyen kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. 
  • Tansiyonu düşürür: Tansiyonu yüksek olan hastalarda yapılan bir çalışma, zeytinyağının kan basıncını önemli ölçüde azalttığını ve kan basıncı ilaç tedavisine duyulan ihtiyacı% 48 oranında azalttığını tespit etmiştir.
Zeytinyağının biyolojik etkileri göz önüne alındığında,  tüketenlerin kalp krizi ve felç nedeniyle ölme ihtimalinin daha az olması şaşırtıcı değildir  

Kalp hastalığı olan veya gelişmesi yüksek risk altında olanlar için, zeytinyağı kesinlikle bir süper besindir. Ancak, daha ucuz yağlarla seyreltilmemiş, sızma zeytinyağı aldığınızdan emin olun.

Aşağıda sağlığınız için diğer faydalı yağ yazılarımıza bakabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı
Hint Yağı
Bademin Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder